Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2017 16:59 - Как се пише реферат
Автор: vitan4o Категория: Новини   
Прочетен: 1401 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Съществуват няколко причини за написването на реферат:

·         студентите и учениците придобиват умения да търсят информация по дадена тема.

·         студентите и учениците придобиват умения как да пишат правилно на академичен език, което ще послужи като подготовка за написването на евентуални бъдещи научни разработки.

·         написването на реферата ще спомогне за по-дълбокото разбиране на дадена тема, включена в курса на обучение.

       Целта на реферата е сбито и кратко да се представи съдържанието на научен труд, да се съпоставят данни от различни източници и да се обобщи най-същественото от тях, информация за автора (авторите), за приносите, за терминологията, откритията и др., оповестени в тези научни трудове. В повечето случаи е по-добре рефератът да е по-кратък, но съдържателен. Все пак е желателно минималният обем на реферата да е 7 страници с литературния списък и всички фигури, таблици и графики.

     Според авторитетния сайт http://kursoviraboti.com структурата на реферата принципно трябва да съдържа:

·         Въведение

·         Обобщение

·         Методи

·         Резултати

·         Дискусия – в нея рефериращият откроява своята оценка, мнение и позиция относно разглеждания проблем. Приема или отрича становищата на авторите, като се аргументира за това. Обобщава своето мнение с оглед убеждаване. Описва се използваната литература според държавните стандарти.

       Всяка разработка завършва с литературен списък на цитираните автори. Много е важно той да е правилно съставен. Всеки, който чете вашия реферат, проект, статия или курсова работа, трябва лесно да намира цитираната от вас литература в текста и в списъка накрая, за да може да разбере на какво са базирани вашите твърдения.  В литературният списък се посочва пълният източник на цитираната литература

     Специалистите от http://kursoviraboti.com ви съветват да следвате някои основни правила:

·         Правете разлика между наука и мнение и бъдете обективни

·         Старайте се да подхождате аналитично и да давате точни и ясни обяснения.

·         Посочете достатъчно автори в своята работа.

·         Търсете нова и актуална литература. Бъдете критични към старата.

·         Всички чужди думи (научни наименования и др.) трябва да са посочени в Italic – например - Betula pendula.

·         Научните наименования трябва да се използват само когато се посочват за първи път – например Betula pendula. След това може да се използва обикновеното име - например „бреза“ или съкратено B. pendula.

·         Всички абревиатури трябва да се обяснят и изпишат изцяло само първия път, когато се използват – например - Environmental Proctection Agency (EPA). След това просто – „EPA посочва в годишния доклад от 1998 год., че...“

·         Всички фигури и таблици в текста трябва да са ясно обозначени и обяснени, така че да може читателят да ги разбере, дори и без да се фокусира върху текста или да се връща обратно към него.

·         Таблиците се обозначават с текст над тях, а фигурите – с текст под тях. Всички използвани таблици и фигури трябва да са цитирани и в текста, а ако не са ваши – да се посочи и авторът им. Например „Както се вижда от Таблица 1….“, „…представено на Фиг.1…“

·         Препоръчваме да използвате ясночетлив шрифт, с не прекалено голяма или малка големина (например – 12 pts Times New Roman).

·         В работата могат да се използват и снимки, но тяхната употреба трябва да е умерена и да е само на местата, на които се налага.

       Оценяването на реферата се извършва чрез предварително определени критерии и индикатори (показатели), които отразяват това, което преподавателят очаква да види като учебен резултат в писмените разработки на студентите или учениците. Критериите отразяват основните характеристики на реферата, например – структура, стил, оригиналност и др. Индикаторите са отделни аспекти на критериите, като всеки индикатор е положителен или отрицателен.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitan4o
Категория: История
Прочетен: 54781
Постинги: 54
Коментари: 0
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930