Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2021 00:24 - Ролята на лихварския кредит
Автор: vitan4o Категория: Бизнес   
Прочетен: 183 Коментари: 0 Гласове:
1



 Ролята на лихварския кредит в историята на обществото е двойна. От една страна, тя допринася за подкопаването на собствеността и за ерозията на онези форми на производство, на които се основава политическата система на обществото, и това косвено допринася за промяната на един начин на производство с друг, по-прогресивен. Универсалният кредит изиграва положителна роля, създавайки икономически предпоставки за формиране на капиталистически производствени отношения. Той допринася за първоначалното натрупване на индустриален капитал поради концентрацията в ръцете на лихварите на големи суми пари, които могат да бъдат инвестирани в промишлено производство и по този начин да се превърне лихварския капитал във функциониращ. В същото време лихварският кредит засилва разрухата на селяните, отделянето на преките производители от средствата за производство и по този начин допринася за формирането на армия от работници на заплати.

        От друга страна, лихварският заем възпрепятства инвестирането на пари в производство, тъй като собствениците на парите печелят големи доходи поради високите лихви, т.е. по паразитен начин. От своя страна, високите лихви не позволяват да се инвестира паричен капитал в промишлеността, тъй като те усвояват цялата или почти цялата печалба. Следователно търговската и индустриалната буржоазна прослойка води упорита борба срещу лихварството, като изисква законодателно ограничаване на лихвите и общо намаляване на лихвите. Позициите за отпускане на кредити са подкопани от развитието на кредитната система и особено на банките, които предоставят заеми със сравнително ниска лихва. С появата на банките монополът на лихварството е премахнат, а капиталовият лихвен процент е подчинен на условията и нуждите от разширено възпроизвеждане.

       В съвременните условия лихварският кредит се запазва в страни с неразвит вътрешен пазар и стоково-парични отношения, с преобладаване на дребни стокови форми на икономика и слаба кредитна система (Индия, Пакистан, Индонезия и някои страни от Африка и Латинска Америка). В повечето развити страни лихварският кредит е забранен от закона, съществува незаконно или прикрито (при сливане на лихвен капитал с капиталистически кредит под формата на потребителски заем).

Съставител: http://potrebitelskikrediti.eu




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitan4o
Категория: История
Прочетен: 54821
Постинги: 54
Коментари: 0
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930